
Om næringsstoffanbefalingene
Disse anbefalingene må ikke forveksles med Norske helsemyndigheters kostholdsråd som du finner på nettstedet HelseNorge. De store forskjellene finnes imidlertid ikke og anbefalingene i denne rapporten er da også ment å fungere som en slags plattform for kostholdsråd i de nordiske landene. De er derfor tilpasset den nordiske befolkningen. Disse næringsstoffanbefalingene revideres for øvrig hvert åttende år og rapporten som ble publisert forrige uke er et resultat av at ernæringseksperter fra alle de nordiske landene de 4 siste årene har vurdert hvordan et nordisk kosthold bør se ut. Det skal være tatt hensyn til nyere forskning og annen viten skapelig dokumentasjon.
Noe mer fett og litt færre karbohydrater
De sensasjonelle nyhetene kan som nevnt ikke denne rapporten sies å inneholde, men både Dagbladet og VG fant likevel grunn til at rapporten hadde nyhetsverdi. Det skyldes nok muligheten til mange klikk i og med at begge avisene fokuserte på at du bør spise mer fett og mindre karbohydrater. Tidligere gikk anbefalingene ut på at 25 – 35 prosent av det totale energiinntaket burde komme fra fett, mens anbefalingene nå er fra 25 – 40 prosent. Samtidig er anbefalingene i forhold til karbohydrater redusert med 5 prosent slik at det nå anbefales at 45 prosent av det totale energiinntaket kommer fra karbohydrater.
Mer om rapporten
Det finnes en rekke mindre endringer som du kan lese om i rapporten som du finner her og en av disse endringene gjelder i forhold til Vitamin D hvor det anbefalte daglige inntaket økes noe. Vitamin D kan for øvrig være viktig i forhold til overvekt og slanking.. Ellers kan det nevnes at de nye næringsstoffanbefalingene i stor grad samsvarer med norske myndigheters kostholdsråd.
Her finner du nyttige tips om slanking